България е един от големите производители на слънчоглед. Страната е на

...
България е един от големите производители на слънчоглед. Страната е на
Коментари Харесай

Производителите на растителни масла: Създава се непазарна обстановка

България е един от огромните производители на слънчоглед. Страната е на второ място в Европа и през годините постоянно е била в първата петица на международната ранглиста.
Това сподели Яни Янев, ръководител на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти в България.
.
Янев съобщи, че преди 10 година страната ни е била най-големият експортьор на слънчоглед, като добави, че през 2012 – 2013 година са се изнасяли количества от към милион, милион и половина тона слънчоглед. След 2015 година стартира възходът, когато една група взема решение и влага в нови технологии на преправка на слънчоглед и прочие

" България сътвори индустрия , която е в положение да преработи доста повече слънчоглед, в сравнение с е вътрешната консумация ", добави той.

Юлиан Стефанов, член на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти, изясни, че все още България приема към 2 млн. тона слънчоглед, а потенциалът за преправка на слънчоглед е над 4 млн. тона. Според него се следи една парадоксална обстановка и акцентира, че няма по какъв начин България да има цени, различаващи се от международните.

Стефанон означи, че сега България е със възбрана за импорт на слънчоглед от Украйна, а локалните преработватели, производители и търговци задържат локалните ресурси, както и че стоката, която се задържа от реализация, има риск да бъде с влошено качество. " Има нов напън да се удължи тази възбрана на импорт от Украйна ", заяви той и добави, че казусът е, че се основава непазарна конюнктура.

Стефанов разгласи, че ценовото ниво сега е към 800 лева

Георги Койнов, член на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти, съобщи, че не разделят слънчогледа на български и на украински. Той е безапелационен, че няма борса на слънчоглед, само че има развъртян пазар на слънчоглед.

" Всеки един собственик на слънчоглед има свободата да го продаде за експорт или да го продаде в България на български преработвател ", уточни Койнов, като посочи, че за производителите е по-изгодно да продадат продукцията на българските преработватели, както и че цената, която те оферират, е интернационалната, и, в действителност, от време на време е малко по-добра.

Койнов акцентира, че цената в пристанище " Варна " е 800 лева през днешния ден за всички, без значение дали е от импорт, или български. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР